Cultura

/  L’INSTI / SOCIETAT / CULTURA / DIJOUS 16 de GENER / 2014 /

Vivimos un mundo en el que la mayoría de la gente tiene como máximo anhelo conseguir poder o dinero. Sin embargo, el gran deseo de Beto Stocker –cantautor chileno residente en Barcelona desde hace casi 20 años- es bien diferente: componer e interpretar canciones sensibles e inteligentes que se hagan un hueco en el corazón y en la vida de las personas. Por eso aceptó sin vacilar la propuesta de asistir a la clase de Taller de Prensa de Segundo de ESO H para cantarnos algunos de sus temas, hablarnos de su pasión por la música y contestar todas nuestras preguntas.

El cantautor
Beto Stocker nos habla de la música y de la vida


(Fotografías: Araceli) Dos momentos de la presencia de Beto en la clase de Taller de Prensa: interpretando una canción y fotografiándose con todos los presentes
MOHAMED / LAIA / MARIA / AROA / ADRIÀ / LEI / EMMA / MERITXELL / SANDRA / GIARA / NATALIA / JORGE

  ¿El chico de la canción que trabajamos hace unos días en clase eres tú?

  Sí. Compuse “Utopía en re” para una chica de la que estaba enamorado, pero  nunca le hablé de mi amor ni de la canción. Ella estaba con otro.

  ¿De dónde viene tu pasión por la música?  

  De mi madre. Yo la escuchaba cantar de pequeño y empecé a imitarla. Mi madre tenía y tiene mucho talento musical. De hecho, sigue cantando. Mi hermano y varios sobrinos también se dedican a la música.

  ¿Eres autodidacta o tienes estudios que te hayan ayudado en tu oficio de compositor e intérprete?

  Sí que he estudiado. En Chile cursé estudios superiores de guitarra y también hice periodismo. Aquí, en Barcelona, he realizado estudios superiores de cine en el CECC.

  ¿Y tienes algún ídolo musical que te haya influido especialmente?

  Sí, el músico norteamericano Frank Zappa.

  ¿Cuántas canciones has hecho hasta el momento?

  He publicado seis discos, pero tengo unas 300 canciones. La verdad es que no llevo la cuenta exacta porque estoy en la música desde los 9 años y ahora tengo 42.

  ¿Eres de los que se desvelan por la noche para escribir una canción?

  No, canciones enteras no. Normalmente las escribo por la mañana. No tengo grandes dificultades para crear. “Utopía en re”, por ejemplo, es de las que más me gustan y la escribí en un día.

  ¿Qué es para ti la música?

  Es una manera de expresarme y comunicarme con los demás.

  ¿Crees que en el futuro seguirás en el mundo de la música?

  Sí, porque cuando pienso en dejarlo, no puedo. Cantar y componer es como mi ADN.

  Gracias por tus canciones y por tu visita.

/  VIDA D L’INSTI / CULTURA / DESEMBRE 2013 /

 Taller de dansa del ventre del dia de la multiculturalitat
Una ocasió per moure el melic

L’Ignacio ensenyant
els sis moviments bàsics
de la dansa del ventre
   REDACCIÓ

  Què passaria si els humans, en comptes de mirar-nos el melic, ens estiméssim més moure’l? El món, sens dubte,  seria una miqueta millor, més simpàtic. I potser això és el que va dur a practicar dansa del ventre l’Ignacio Morán, l’encarregat del taller d’aquest tipus de dansa oriental que es va impartir al nostre institut el passat dijous 5 de desembre en el marc de la jornada de la multiculturalitat.

  És cert, no és gaire habitual veure homes fent aquesta bella i sensual dansa oriental, però, com ens va explicar el mateix Ignacio, si els homes no haguessin decidit practicar-la en una época en què un califa va prohibir que fos ballada per les dones, potser no hauria pogut arribar fins als nostres dies.

  En arribar a l’aula on s’havia de desenvolupar el taller, les persianes eren mig abaixades, però l’Ignacio va demanar que les deixéssim així, perquè la dansa del ventre s’acostuma a practicar als vespres i a les nits. D’altra banda, l’Araceli, la nostra eficient conserge, també va fer ràpidament realitat la petició de l’Ignacio de poder comptar amb encens i espelmes.

  Un cop assolida l’ambientació adient, l’Ignacio va començar el taller parlant-nos de la història i dels beneficis per a la salut de la dansa del ventre. Més tard, després d’uns breus exercicis d’escalfament, va passar a ensenyar-nos els sis moviments bàsics d’aquest tipus de ball: el simi, el pèndol, el twist, el pas punta, els cercles i l’infinit. Finalment, va encoratjar-nos a fer tots plegats una coreografia col·lectiva en la qual es combinaven tots els moviments apresos.

  L’acceptació del taller va ser, en general, bona. Hi ha qui s’hi va engrescar força i va aprendre rápidamente els moviments proposats per l’Ignacio. D’altres participants, pel seu origen cultural, ja coneixien el ball i fins i tot van ensenyar-nos moviments més complicats.  És cert que també va haver-hi alumnes que, potser per timidesa o vergonya, no van animar-se a moure gaire el cos. Però estem segurs que ja a casa, sols, sense la mirada dels altres, sí que van decidir-se a practicar amb vertadera fruïció davant de qualsevol mirall els bellíssims moviments vistos a classe. Això, si més no, és el que li va passar a qui escriu aquestes línies.

  Gràcies, Ignacio, per trencar tòpics i per encomanar-nos la teva il·lusió pel ball.

/ VIDA DE L’INSTI / CULTURA / MARÇ 2013 /

Book trailers
  de Les bruixes de Roald Dahl

   El professor Marc Magrinyà ens ha fet arribar dos book trailers realitzats per l’alumnat del Club de Lectura del grup E de Primer d’ESO per tal de presentar i difondre l’obra Les bruixes de l’escriptor Roald Dahl.

   Esperem que us agradin i que us acabeu llegint l’obra!



/ CULTURA I ESPORTS / DESEMBRE 2012 /

Els participants van comprendre, entre d'altres coses, la importància dels moviments de les mans en aquesta pràctica oriental

Jornades Multiculturals

Tai-Txi al Rubió i Ors


  (Reporters: JAVI MORENO, LYDIA PIÑA, MIGUEL HIDALGO, XERAY VARGAS)

   La professora Andrea Garcia va impartir un taller d’introducció al Tai-Txi el passat dimarts 4 de desembre dins de les Jornades de la Multiculturalitat celebrades al nostre institut. El taller, de 35 minuts de duració, es va fer al gimnàs del centre i va poder gaudir-lo l’alumnat de l’ESO que s’hi havia inscrit prèviament. Els inscrits del primer cicle de l’ESO el van fer de 15 a 15:35 hores i l’alumnat del cicle superior el van poder fer de les 15:40 a les 16:15 hores.

  La professora Andrea va ensenyar-hi les 5 passes bàsiques del Tai-Txi que són fonamentals per poder aprendre’n la resta.

   El Tai-Txi, segons va explicar la professora, té moltes virtuts, perquè és un exercici de relaxació que, a més, millora la concentració i la resistència de les persones. 

  A la sortida del taller, l’alumnat en general s’hi mostrava satisfet. Tots ells saben ja una miqueta més del que sabien sobre aquesta tècnica i n’han comprès la idea principal.

L’opinió d’un alumne de tercer d’ESO: “Jo havia fet ioga però no Tai-Txi. M’agraden les coses relacionades amb la relaxació, i de tots els tallers que hi havia, aquest era el que més s’hi aproximava. Crec que el Tai-Txi sí que podria servir per relaxar-nos i concentrar-nos.”





/ CULTURA / DESEMBRE 2012 /
Mandala realitzada al taller per l'Hanxiao Liu, alumne del grup F de Segon d'ESO

 Mandales

Un taller relaxant en les jornades multiculturals


MARTA VIVERO VILLENA

   El dimarts 4 de desembre, dins de les Jornades de la Multiculturalitat del nostre institut, vam poder assistir a un interessant taller de mandales dirigit per les professores Iolanda Sotillo i Vanessa Gilabert. El taller va comptar amb alumnat de primer, segon i tercer d’ESO i es va distribuir en dues classes.

   Els assistents, a banda de pintar-hi mandales, van escoltar amb atenció com el professorat explicava la seva història: qui les va crear, per a què sevien, etc.

  Les mandales són dibuixos amb formes concèntriques utilitzats des de temps ancestrals per aconseguir l’harmonia personal. Són originàries de l’Índia, però s’han trobat també representacions geomètriques simbòliques en d’altres pobles: els indis navajos, els asteques, els inques i els aborígens d’Austràlia.

   Els creadors de les mandales són els monjos budistes, que dediquen setmanes a construir, a base de sorres tintades, complicats dibuixos per commemorar situacions especials.

  Les mandales tenen efectes beneficiosos per equilibrar els dos hemisferis cerebrals, tant el racional com el creatiu.

  Totes les formes i els colors de les mandales tenen un significat propi i cada mandala pot tenir diferents efectes sobre nosaltres: sanació d’emocions, aprofundiment en nosaltres mateixos i relaxació.

   Per obtenir aquests efectes positius, però, cal situar-nos davant de la mandala i deixar-nos anar intentant que la ment pensant hi intervingui el mínim possible. Un cop acabada la mandala podem analitzar el missatge del subconscient.

   Al mateix temps que sentien les explicacions del professorat o pintaven les mandales, els assistents també van poder escoltar  en tot moment música de relaxació i de meditació.