Entreteniment


/ ENTRETENIMENT / CULTURA / MAIG 2013 /

Un passatemps per aprendre història
L’aparició i l’expansió de l’Islam
en mots encreuats

Imprimeix-te la graella d’aquests mots encreuats. Intenta emplenar-la amb l’ajuda de manuals, de cerques a internet o de consultes als professors d’Història del centre. I, sobretot, quan ja l’hagis completat, no t’oblidis de fer-nos-la arribar –a través del correu electrònic o de la nostra bústia- abans del 7 de juny. Entre tots els encertants hi sortejarem un petit obsequi. A banda d’això, guanyis o no guanyis el sorteig, sempre et quedarà la satisfacció d’haver adquirit molts coneixements històrics i de saber més coses de la tradició cultural d’un dels col·lectius de persones que formen la nostra enriquidora societat multicultural.


HORITZONTALS.- 1. Pedra negra conservada en un cub recobert amb cortines negres situat a la Gran Mesquita de la Meca. Els musulmans creuen que és d’origen diví / 3. Nom dels habitants de la Península Aràbiga (en plural) / 6. Ciutat del nord del Marroc fundada pels àrabs. Va ser una de les grans ciutats de l’Imperi Islàmic / 9. Nom àrab de Déu / 11. Ciutat on va néixer Mahoma (l’has d’escriure sense article) / 12. Òrgan del cos humà que va començar a ser operat gràcies als avenços de la medicina musulmana de l’època (l’has d’escriure en singular) / 13. Animal que no pot ser menjat pels bons musulmans (l’has d’escriure en femení) / 14. Persona encarregada de dirigir l’oració col·lectiva que es fa els divendres a la mesquita / 15. Metall preciós que els musulmans obtenien en la gran ruta comercial que els conduïa fins al cor d’Àfrica (l’has d’escriure al revés) / 17. Nom de la religió que practiquen els musulmans. En àrab vol dir “submissió a la voluntat divina” / 19. Beguda tradicional dels pobles de la Mediterrània que els musulmans no podien beure perquè contenia alcohol (l’has d’escriure al revés) / 20. Llocs del desert on les caravanes comercials àrabs acostumaven a descansar i aprovisionar-se d’aigua / 21. Continent al qual pertany la Península Aràbiga / 24. Antic cristià que s’ha fet musulmà (en singular) / 27. Paraula que fa servir el castellà per dir sínia, un invent introduït pels musulmans en la Península Ibèrica / 28. Nom que rep la fugida cap a Medina que va protagonitzar Mahoma l’any 622 d.C. (l’has d’escriure al revés) / 30. Nom que tenia Medina en l’època preislámica / 31. Nom que reben els seguidors de la religió fundada per Mahoma. En àrab vol dir “els obedients a Déu” (en singular)


VERTICALS.-  2. Llibre sagrat dels musulmans / 4. Novè mes de l’any islàmic, els musulmans hi fan dejuni durant el dia per conmemorar que és el mes en què Déu revelà la religió islámica a Mahoma / 5. En àrab vol dir “gent del desert”. Era el nom que rebien els habitants nòmades de la Península Aràbiga (en masculí plural) / 7. En àrab vol dir “Príncep dels creients”. Màxima autoritat religiosa i política de l’Imperi Islàmic / 8. Quan un musulmà diu la xahada i pronuncia que “no hi ha cap Déu llevat de Déu i Mahoma és l’enviat de Déu”, està fent una declaración de … / 10. Els bons musulmans l’han de practicar per auxiliar els més pobres. És una de les cinc obligacions fonamentals de la religió musulmana / 11. En àrab vol dir “el ple d’elogis”. És el nom del fundador de la religió musulmana / 13. Situació en què un home està casat amb més d’una dona al mateix temps. La religió musulmana accepta aquesta possibilitat / 16. Títol que rep el governador militar d’una provincia de l’Imperi Islàmic / 18. Cristià que vivia a l’edat mitjana en territori musulmà / 22. Article àrab equivalent a l’article “el” del català. Apareix en la primera part de l’expressió amb què els àrabs anomenaven les terres de la Península Ibèrica sota domini musulmà / 23. Moneda d’or encunyada en l’Imperi Islàmic a finals del segle VII d.C. Va ser durant segles la moneda més forta dels intercanvis internacionals / 25. Paraula que s’empra per fer referència a algun dels 114 capítols en què es divideix l’Alcorà / 26. Nom que rep cadascun dels petits regnes musulmans que van aparèixer a la Península Ibèrica a partir de l’any 1031 d.C. com a conseqüència de la disgregació de l’antic Imperi Islàmic de Còrdova / 29. En un lloc tan desèrtic com la Península Aràbiga no se’n troba gairebé cap


(Aquests mots encreuats han estat creats pel professor Jorge López per a la revista Les veus de l’insti. Es poden reproduir o difondre però citant l’autoria i la font)


/ ENTRETENIMENT / NOVEMBRE 2012 /


MIRALLS I MIRATGES  
CONCURS INTERCULTURAL PER A EXPLORADORS INTRÈPIDS
 On es va fer aquesta fotografia?

París, Londres, Honolulú, tot està aquí, a Barcelona o a Sant Boi mateix, tan sols depèn del carrer, l’hora del dia i els records que duguem a l’ànima. Perquè, malgrat el que diguin els racistes, tots els habitants del món podem arribar a tenir les mateixes idees, i, en conseqüència, tots els racons es repeteixen arreu, talment com si s’emmirallessin els uns en els altres. Tant, tant és així, que el viatger, amb els ulls ben oberts de qui es disposa a veure coses per primer cop, constantment se sorprèn en trobar llocs que li resulten familiars a milers de kilòmetres de casa, i fins i tot arriba a creure que veu miratges: jàvu!

I tu, lector perspicaç o lectora sagaç, després de la reflexió inicial, gosaries dir on es va fer la fotografia? (Et donem tres possibilitats perquè n’escullis una):

a)   En un carreró de l’Havana Vella, a Cuba, una deliciosa i tranquil·la tarda de finals d’estiu
b)   Al carrer Hospital del barri Xino de Barcelona, un dia laboral cap a les set de la tarda
c)   A la via 27 del Harlem hispà de Nova Iork, un matí núvol de diumenge, una miqueta abans de la missa de les 11 a.m.

Envia’ns la teva resposta a lesveusdelinsti@gmail.com. Si la crisi no ho impedeix, sortejarem un petit obsequi entre tots els encertants.