diumenge, 5 de gener del 2014

Dansa del ventre a l'insti



/  VIDA D L’INSTI / CULTURA / DESEMBRE 2013 /

 Taller de dansa del ventre del dia de la multiculturalitat
Una ocasió per moure el melic
L’Ignacio ensenyant
els sis moviments bàsics
de la dansa del ventre
   REDACCIÓ

  Què passaria si els humans, en comptes de mirar-nos el melic, ens estiméssim més moure’l? El món, sens dubte,  seria una miqueta millor, més simpàtic. I potser això és el que va dur a practicar dansa del ventre l’Ignacio Morán, l’encarregat del taller d’aquest tipus de dansa oriental que es va impartir al nostre institut el passat dijous 5 de desembre en el marc de la jornada de la multiculturalitat.

  És cert, no és gaire habitual veure homes fent aquesta bella i sensual dansa oriental, però, com ens va explicar el mateix Ignacio, si els homes no haguessin decidit practicar-la en una época en què un califa va prohibir que fos ballada per les dones, potser no hauria pogut arribar fins als nostres dies.

  En arribar a l’aula on s’havia de desenvolupar el taller, les persianes eren mig abaixades, però l’Ignacio va demanar que les deixéssim així, perquè la dansa del ventre s’acostuma a practicar als vespres i a les nits. D’altra banda, l’Araceli, la nostra eficient conserge, també va fer ràpidament realitat la petició de l’Ignacio de poder comptar amb encens i espelmes.

  Un cop assolida l’ambientació adient, l’Ignacio va començar el taller parlant-nos de la història i dels beneficis per a la salut de la dansa del ventre. Més tard, després d’uns breus exercicis d’escalfament, va passar a ensenyar-nos els sis moviments bàsics d’aquest tipus de ball: el simi, el pèndol, el twist, el pas punta, els cercles i l’infinit. Finalment, va encoratjar-nos a fer tots plegats una coreografia col·lectiva en la qual es combinaven tots els moviments apresos.

  L’acceptació del taller va ser, en general, bona. Hi ha qui s’hi va engrescar força i va aprendre rápidamente els moviments proposats per l’Ignacio. D’altres participants, pel seu origen cultural, ja coneixien el ball i fins i tot van ensenyar-nos moviments més complicats.  És cert que també va haver-hi alumnes que, potser per timidesa o vergonya, no van animar-se a moure gaire el cos. Però estem segurs que ja a casa, sols, sense la mirada dels altres, sí que van decidir-se a practicar amb vertadera fruïció davant de qualsevol mirall els bellíssims moviments vistos a classe. Això, si més no, és el que li va passar a qui escriu aquestes línies.

  Gràcies, Ignacio, per trencar tòpics i per encomanar-nos la teva il·lusió pel ball.