dissabte, 4 de maig del 2013

Un entreteniment educatiu


/ ENTRETENIMENT / CULTURA / MAIG 2013 /

Un passatemps per aprendre història
L’aparició i l’expansió
 de l’Islam
en mots encreuats

Imprimeix-te la graella d’aquests mots encreuats. Intenta emplenar-la amb l’ajuda de manuals, de cerques a internet o de consultes als professors d’Història del centre. I, sobretot, quan ja l’hagis completat, no t’oblidis de fer-nos-la arribar –a través del correu electrònic o de la nostra bústia- abans del 7 de juny. Entre tots els encertants hi sortejarem un petit obsequi. A banda d’això, guanyis o no guanyis el sorteig, sempre et quedarà la satisfacció d’haver adquirit molts coneixements històrics i de saber més coses de la tradició cultural d’un dels col·lectius de persones que formen la nostra enriquidora societat multicultural.

 

HORITZONTALS.- 1. Pedra negra conservada en un cub recobert amb cortines negres situat a la Gran Mesquita de la Meca. Els musulmans creuen que és d’origen diví / 3. Nom dels habitants de la Península Aràbiga (en plural) / 6. Ciutat del nord del Marroc fundada pels àrabs. Va ser una de les grans ciutats de l’Imperi Islàmic / 9. Nom àrab de Déu / 11. Ciutat on va néixer Mahoma (l’has d’escriure sense article) / 12. Òrgan del cos humà que va començar a ser operat gràcies als avenços de la medicina musulmana de l’època (l’has d’escriure en singular) / 13. Animal que no pot ser menjat pels bons musulmans (l’has d’escriure en femení) / 14. Persona encarregada de dirigir l’oració col·lectiva que es fa els divendres a la mesquita / 15. Metall preciós que els musulmans obtenien en la gran ruta comercial que els conduïa fins al cor d’Àfrica (l’has d’escriure al revés) / 17. Nom de la religió que practiquen els musulmans. En àrab vol dir “submissió a la voluntat divina” / 19. Beguda tradicional dels pobles de la Mediterrània que els musulmans no podien beure perquè contenia alcohol (l’has d’escriure al revés) / 20. Llocs del desert on les caravanes comercials àrabs acostumaven a descansar i aprovisionar-se d’aigua / 21. Continent al qual pertany la Península Aràbiga / 24. Antic cristià que s’ha fet musulmà (en singular) / 27. Paraula que fa servir el castellà per dir sínia, un invent introduït pels musulmans en la Península Ibèrica / 28. Nom que rep la fugida cap a Medina que va protagonitzar Mahoma l’any 622 d.C. (l’has d’escriure al revés) / 30. Nom que tenia Medina en l’època preislámica / 31. Nom que reben els seguidors de la religió fundada per Mahoma. En àrab vol dir “els obedients a Déu” (en singular)


VERTICALS.-  2. Llibre sagrat dels musulmans / 4. Novè mes de l’any islàmic, els musulmans hi fan dejuni durant el dia per conmemorar que és el mes en què Déu revelà la religió islámica a Mahoma / 5. En àrab vol dir “gent del desert”. Era el nom que rebien els habitants nòmades de la Península Aràbiga (en masculí plural) / 7. En àrab vol dir “Príncep dels creients”. Màxima autoritat religiosa i política de l’Imperi Islàmic / 8. Quan un musulmà diu la xahada i pronuncia que “no hi ha cap Déu llevat de Déu i Mahoma és l’enviat de Déu”, està fent una declaración de … / 10. Els bons musulmans l’han de practicar per auxiliar els més pobres. És una de les cinc obligacions fonamentals de la religió musulmana / 11. En àrab vol dir “el ple d’elogis”. És el nom del fundador de la religió musulmana / 13. Situació en què un home està casat amb més d’una dona al mateix temps. La religió musulmana accepta aquesta possibilitat / 16. Títol que rep el governador militar d’una provincia de l’Imperi Islàmic / 18. Cristià que vivia a l’edat mitjana en territori musulmà / 22. Article àrab equivalent a l’article “el” del català. Apareix en la primera part de l’expressió amb què els àrabs anomenaven les terres de la Península Ibèrica sota domini musulmà / 23. Moneda d’or encunyada en l’Imperi Islàmic a finals del segle VII d.C. Va ser durant segles la moneda més forta dels intercanvis internacionals / 25. Paraula que s’empra per fer referència a algun dels 114 capítols en què es divideix l’Alcorà / 26. Nom que rep cadascun dels petits regnes musulmans que van aparèixer a la Península Ibèrica a partir de l’any 1031 d.C. com a conseqüència de la disgregació de l’antic Imperi Islàmic de Còrdova / 29. En un lloc tan desèrtic com la Península Aràbiga no se’n troba gairebé cap


(Aquests mots encreuats han estat creats pel professor Jorge López per a la revista Les veus de l’insti. Es poden reproduir o difondre però citant l’autoria i la font.)