dijous, 31 de gener del 2013

Taller de mandales a l'institut


/ CULTURA / DESEMBRE 2012 /
Mandala realitzada al taller per l'Hanxiao Liu, alumne del grup F de Segon d'ESO

 Mandales

Un taller relaxant en les jornades multiculturals


MARTA VIVERO VILLENA

   El dimarts 4 de desembre, dins de les Jornades de la Multiculturalitat del nostre institut, vam poder assistir a un interessant taller de mandales dirigit per les professores Iolanda Sotillo i Vanessa Gilabert. El taller va comptar amb alumnat de primer, segon i tercer d’ESO i es va distribuir en dues classes.

   Els assistents, a banda de pintar-hi mandales, van escoltar amb atenció com el professorat explicava la seva història: qui les va crear, per a què sevien, etc.

  Les mandales són dibuixos amb formes concèntriques utilitzats des de temps ancestrals per aconseguir l’harmonia personal. Són originàries de l’Índia, però s’han trobat també representacions geomètriques simbòliques en d’altres pobles: els indis navajos, els asteques, els inques i els aborígens d’Austràlia.

   Els creadors de les mandales són els monjos budistes, que dediquen setmanes a construir, a base de sorres tintades, complicats dibuixos per commemorar situacions especials.

  Les mandales tenen efectes beneficiosos per equilibrar els dos hemisferis cerebrals, tant el racional com el creatiu.

  Totes les formes i els colors de les mandales tenen un significat propi i cada mandala pot tenir diferents efectes sobre nosaltres: sanació d’emocions, aprofundiment en nosaltres mateixos i relaxació.

   Per obtenir aquests efectes positius, però, cal situar-nos davant de la mandala i deixar-nos anar intentant que la ment pensant hi intervingui el mínim possible. Un cop acabada la mandala podem analitzar el missatge del subconscient.

   Al mateix temps que sentien les explicacions del professorat o pintaven les mandales, els assistents també van poder escoltar  en tot moment música de relaxació i de meditació.