dilluns, 11 de febrer del 2013

Crònica de la xerrada-concert d'en Mateolika a l'Insti

/ L'INSTI / 11 FEBRER 2013 /

 
Tres escenes de la visita d'en Mateolika a l’Insti.
A dalt: en Mateolika  parlant-nos de les seves cançons a la xerrada-concert. Al mig: l’alumnat s’afanya a signar la guitarra del cantautor al final de la sessió. A baix: en Mateolika posant davant del tauló de la revista mural de l’Insti.

El cantautor Mateolika Punk 
ofereix una xerrada  i un concert 
a l’alumnat de La Revista

L’acte va esdevenir un bon comiat de l’assignatura 
per a tot l’alumnat que l’ha cursat al primer quadrimestre

  (CRÒNICA i FOTOS DEL PROFE)

  Les dues últimes setmanes de l’assignatura quadrimestral La Revista van ser ben especials. Estudiats ja tots els gèneres periodístics, vam dedicar les quatre classes restants a tocar un dels aspectes més controvertits dels mitjans de comunicació: la manipulació informativa. I, a banda d’altres textos més acadèmics procedents de manuals de periodisme, vam poder treballar llavors tres de les esmolades cançons d’en David Mateos, àlies Mateolika Punk, un jove cantautor barceloní. En concret, vam analitzar “Bienvenidos a la muerte” –sobre l’explotació del dolor a la televisió-, “La gente grita” –sobre el tractament de les guerres als mitjans-, i “Los 40 criminales” -sobre la selecció de la música a la ràdio i la tele.

  La sessió més interessant en realitat va ser la de l’1 de febrer -l’última del crèdit-, perquè va venir a classe el mateix Mateolika per tocar-nos en directe les cançons que havíem analitzat els dies anteriors i explicar-nos la seva visió de la societat. Al llarg de gairebé una hora va tenir temps de cantar-nos més cançons de les previstes, aclarir-nos els dubtes que ens havien generat algunes frases de les seves lletres i parlar sense cap mena de censura sobre allò que l’inquietava del món actual. L’alumnat va mostrar cara d’interès i, a vegades, de certa sorpresa pel que sentia. No és estrany, doncs, que les demandes de més explicacions, les preguntes encuriosides, alguns silencis reflexius i les peticions de bisos de cançons aviat es fessin presents a l’acte.

  Mateolika ens va demostrar que, a més de compromesa, és una persona amb molt sentit de l’humor. Va recordar anècdotes simpàtiques de la seva etapa d’institut des de la visió irónica, i potser un xic enyoradissa, del pas del temps –ara té trenta anys. I, teixida la complicitat necessària, va compartir diverses bromes amb l’alumnat –una el va dur a acabar una cançó fent un saltironet des d’una cadira perquè diversos alumnes comprovessin que ell també sabia moure’s i fer bots a l’escenari. El seu carácter generós també va quedar ben palès al llarg de la sessió. I el detall que va tenir quan, entre mostres d’alegria general, va començar a regalar a tothom el seu últim cd –“La matanza de la rumba”- és una d’aquelles coses que es recorden amb simpatia.

  Tot plegat va ser, en definitiva, una manera força encertada –educativa i amena alhora- d’acabar l’assignatura. I si nosaltres -l’alumnat i el professor- vam quedar molt contents amb la xerrada-concert, per a en Mateolika també va ser una experiencia positiva. Fins al punt que, en acabar l’acte, satsifet com estava, va sol·licitar un retolador i va animar a tots els presents perquè li signéssim la guitarra. Tot un honor haver tingut l’oportunitat de signar la “màquina” –l’expressió és de Woody Guthrie- amb la qual l’havíem vist llançar dards musicals de rebel·lia i intel·ligència contra les injustícies i opressions dels nostres temps. Gràcies, Mateolika.